Τον 20ο αιώνα το αρχαιοελληνικό πνεύμα ενέπνευσε τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας ικανός να κατευνάσει τις αντιθέσεις των λαών («Δελφική Ιδέα»). Για τον σκοπό αυτό ο Σικελιανός, με τη συμπαράσταση και την οικονομική βοήθεια της γυναίκας του, Εύας Πάλμερ-Σικελιανού, άρχισε να δίνει πλήθος διαλέξεων και να δημοσιεύει μελέτες και άρθρα. Παράλληλα, διοργάνωσε τις «Δελφικές Εορτές» στους Δελφούς. Η «Δελφική Ιδέα» εκτός από τις αρχαίες παραστάσεις περιελάμβανε και τη «Δελφική Ένωση», μία παγκόσμια ένωση για τη συναδέλφωση των λαών και το «Δελφικό Πανεπιστήμιο», στόχος του οποίου θα ήταν να συνθέσει σε έναν ενιαίο μύθο τις παραδόσεις όλων των λαών.
Οι πρώτες Δελφικές Εορτές άρχισαν στις 9 Μαΐου 1927 και διήρκεσαν τρεις μέρες. Περιλάμβαναν παραστάσεις αρχαίου δράματος με ερασιτέχνες ηθοποιούς (Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου), γυμνικούς αγώνες, συναυλίες βυζαντινής μουσικής, διαλέξεις και εκθέσεις λαϊκής χειροτεχνίας. Επαναλήφθηκαν την 1η Μαΐου του 1930, όπου παρουσιάσθηκαν οι Ικέτιδες του Αισχύλου. Η ερμηνεία της τραγωδίας απέβλεπε στην αναβίωση του αρχαίου τρόπου διδασκαλίας αλλά η μουσική που συνόδευε τα χορικά βασιζόταν στο βυζαντινό μέλος. Τις ενδυμασίες των ηθοποιών είχε υφάνει η ίδια η Εύα Σικελιανού πάνω σε πρότυπα της λαϊκής τέχνης.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πολυάριθμοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι απ' όλα τα μέρη της γης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιώδη σχόλια και άρθρα. Υπήρξε όμως και έντονη κριτική. Γεγονός είναι πως η πρώτη αυτή προσπάθεια αναβίωσης του αρχαίου δράματος εντός αρχαιολογικών χώρων έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη κι άλλων τέτοιων προσπαθειών, μεταγενέστερα, όπως το Φεστιβάλ Επιδαύρου, που εγκαινιάστηκε το 1955.
Παρότι οι Δελφικές Εορτές έδωσαν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό και τη διάδοση της λαϊκής τέχνης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δεν επαναλήφθηκαν, επειδή το ζεύγος Σικελιανού, που είχε αναλάβει σχεδόν όλα τα έξοδα, εξαντλήθηκε οικονομικά. Ο Σικελιανός είχε αρνηθεί, άλλωστε, οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση.
Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Το όραμα του Άγγελου Σικελιανού συνεχίζει, κατά κάποιο τρόπο, σήμερα το “Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών”, που ιδρύθηκε το 1977, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, σκοπός του Ε.Π.Κ.Δ. είναι «η ανάπτυξις των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης». Το Ε.Π.Κ.Δ. διοργανώνει η στεγάζει σήμερα πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και σεμιναρίων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που άπτονται του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και της σύγχρονης ιδέας της συναδέλφωσης των λαών. Στο Ε.Π.Κ.Δ. ανήκει το Μουσείο Δελφικών Εορτών, που στεγάζεται στο σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού στους Δελφούς. Περιλαμβάνει φωτογραφικό και έντυπο υλικό από τις Δελφικές Εορτές, κοστούμια από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, τον περίφημο αργαλειό της Εύας Σικελιανού, χειρόγραφα κείμενα του ποιητή και άλλα αντικείμενα.
Διεθνές Δελφικό Συμβούλιο
Το 1983 ο κ J. Christian Β. Kirsch ίδρυσε το "Musica Magna International” στο Μόναχο με στόχο την επαναφορά των Δελφικών Αγώνων. Οι πρωτοβουλίες αυτές είχαν την υποστήριξη του Federico Mayor Zaragoza, Γενικού Διευθυντή της UNESCO. Το 1994, 100 χρόνια μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εκπρόσωποι από 20 έθνη και από τις 5 ηπείρους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ιδρυτή του σύγχρονου Δελφικού κινήματος στο ιδρυτικό συνέδριο του “Διεθνούς Δελφικού Συμβουλίου” (ΔΔΣ), στο Βερολίνο. Η ιδρυτική συνέλευση του Διεθνούς Δελφικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1994 στο Κάστρο Schoenhausen στο Βερολίνο.
Το ΔΔΣ είναι η ανώτατη αρμόδια αρχή του Δελφικού Κινήματος. Μέλη της είναι τα Εθνικά Δελφικά Συμβούλια (NDC’s, ελληνικά: ΕΔΣ) καθώς επίσης προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού, της παιδείας, της οικονομίας, σωματεία και θεσμικά όργανα. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΔΣ είναι το Διευθύνον Συμβούλιο (Executive Board). Κατά το κλασικό πρότυπο ονομάζεται Αμφικτυονία και αποτελείται από 12 εκλεγμένα μέλη. Το σημαντικότερο καθήκον του ΔΔΣ είναι να ενισχύει το Δελφικό Κίνημα και να διοργανώνει διεθνείς Δελφικούς Αγώνες και Δελφικούς Αγώνες των Νέων, ώστε να συμβάλλει στη συνεννόηση των λαών και των πολιτισμών της Γης. Οι αγώνες περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες: Μουσικές Τέχνες, Παραστατικές Τέχνες, Λογοτεχνία, Εικαστικές Τέχνες, Κοινωνικές Τέχνες, Αρχιτεκτονική & Οικολογία. Οι νικητές βραβεύονται με μετάλλιο, λύρα και δάφνινο στεφάνι.
Κείμενο: Δρ. Κλεοπάτρα Φέρλα, Ιστορικός
Επιμέλεια: Δρ. Αφροδίτη Καμάρα, Ιστορικός