Ο θησαυρός των Κορινθίων

Ο  θησαυρός των Κορινθίων, αφιέρωμα αρχικά του τυράννου Κύψελου περί το 600 π.Χ., ήταν το αρχαιότερο σωζόμενο  κτίσμα του ιερού του Απόλλωνα, που οριοθετούσε την ανατολική πλευρά της Άλω, της πλατείας όπου τελούνταν πρώιμες τελετουργίες στην ύπαιθρο.

Ο θησαυρός των Κορινθίων ήταν ο αρχαιότερος θησαυρός στο ιερό του Απόλλωνα. Τον αφιέρωσε ο τύραννος Κύψελος περί το 600 π.Χ. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι, όταν οι Κορίνθιοι κατέλυσαν την τυραννίδα στην πόλη τους το 540 π.Χ., ο θησαυρός πήρε το όνομά της.  Η πρόσοψή του οριοθετούσε από τα ανατολικά την 'Αλω, την πλατεία στην οποία τελούνταν οι αρχαιότερες τελετουργίες των Δελφών, όπου λατρευόταν η Γη. Κατά την παράδοση στον θησαυρό αυτό είχαν αποτεθεί μερικά από τα πολύτιμα αφιερώματα «των βαρβάρων», όπως ο θρόνος του Μίδα και οι χρυσοί κρατήρες του Γύγη. Συνεχίζοντας την παράδοση αυτή, το ιερατείο των Δελφών εναπέθεσε εκεί μερικά από τα αφιερώματα του Κροίσου όταν ο ναός του Απόλλωνα καταστράφηκε από πυρκαγιά το 548 π.Χ. Μόνο οι κρατήρες ζύγιζαν 30 τάλαντα, δηλαδή περί τα 750 κιλά. Τα αναθήματα αυτά δυστυχώς ανήκαν σε αυτά που κατέσχεσαν οι Φωκείς στη διάρκεια του Γ' Ιερού Πολέμου για να χρηματοδοτήσουν τις πολεμικές τους ανάγκες. 
Ελάχιστα τμήματα από τη θεμελίωση του θησαυρού σώζονται. Ήταν κτίριο μεγάλων διαστάσεων, με μήκος πάνω από δέκα μέτρα. Η θεμελίωση είναι από κορινθιακό πωρόλιθο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένοι λίθοι από την ανωδομή, που φέρουν επιγραφές. Ένας από αυτούς φέρει, σε ωραία δελφική γραφή του 5ου αιώνα π.Χ., την επιγραφή ΚΟΡΙΝ, που θεωρείται ότι αναφέρονταν στο δικαίωμα προμαντείας που αποδόθηκε στους Κορινθίους. 

Κείμενο: Αφροδίτη Καμάρα, Δρ. Αρχαίας Ιστορίας